11 тенденции в туристическата индустрия

Без значение дали бизнесът ви е туристическа агенция или хотел – необходимо е да следите тенденциите в туристическата индустрия и да адаптирате бизнеса си своевременно. Дори и изключително добрите концепции и бизнес модели, които са работили през последните 20 години вече могат да бъдат лесно заменени от по-модерни елементи, в които в крайна сметка привличат много повече пазара. Новите дестинации, новите технологии, новите транспортни средства, новите туристи предизвикаха големи промени в индустрията. Ранното възприемане на новите тенденции е жизненоважно!

1. Local experience

Днешните туристи не искат да се чувстват като “в балон” по време на пътуването си. Искат да участват и да се включат в местната култура, да тестват местната кухня и да празнуват регионалните фестивали и празници заедно с местните жители. Местните преживявания са една от топ тенденциите през последните години и интересите на туристите все повече клонят в тази посока. Ето едно примерно видео:

2. Персонализацията

Всички сме облъчени от реклами, които са на база наше търсене в интернет или социални мрежи. Това е само един малък пример за пресонализация, която може да се прилага за всеки един аспект от туристическото преживяване. Днешните туристи очакват опит, който съвпада с техните лични предпочитания – от дестинации, до настаняване и видове дейност. Колкото по-тясно са персонализирани желанията и очакванията на клиента, толкова по-голяма е вероятността той да се върне и използва отново услугите ви. Изгледайте това TEDx видео и научете повече:

3. Еко пътувания

Тенденциите в туризма са силно повлияни от притесненията и нравите на клиентската база. Идеалите на новите поколения започват да стават основен фактор при взимането на решение за покупка. Еко пътешествията са само един от примерите за тази тенденция в туризма, отразявайки нарастващата загриженост на туристите днес за етични и усойчиви възможности за туризъм. Еко пътуванията включват прости промени като опция за наем на електрически автомобил, избор на доставчик с еко политика, подпомагане на местната икономика или пък ангажиране с работа върху природен резерват.

4. Belisure Travel

Концепцията за съчетаване на свободното време и бизнес пътуванията съществува от много години. Тенденцията е все повече компании да организират свободното време за служителите си или бизнес партньорите по време на бизнес пътуванията или бизнес гостуване. Появиха се и “дигиталните номади”, които чрез своите специфични изисквания създадоха търсене на алтернативни форми на заетост. В днешно време масово туристите и работят по време на път.

5. Роботи, чатботове и автоматизация

Един от по-привличащите вниманието примери за тези специфични тенденции в туризма е Connie, робот-портиерът на веригата на хотел Hilton. Други хотели също се включиха в тенденцията за работа с персонал, инсталирайки интерактивни роботи, които да се справят с определени задължения или дори да ги накарат да сервират храна и напитки на посетителите. Този вид приложение за тенденции обаче далеч не е единственото. Сега много клиенти резервират пътуването и настаняването си с помощта на интернет чатботи, специално пригодени AI, които могат да обработват запитвания и да помагат на клиентите с полезна информация, когато човешките оператори не са достъпни. Вашите конкуренти вече имат чатбот. А Вие?

6. Изкуствен интелект

Освен чатботовете, изкуственият интелект става все по-важен за туристическата индустрия. Технологията на машинно обучение вече навлиза сериозно в маркетинга на туризма, като AI помага предимно за персонализирането и намирането на пътувания. AI вече съществува и в хотелските стаи, идентифицирайки нуждите на гостите и настройване на средата и услугите. Изкуственият интелект намира приложения навсякъде, от обслужване на клиенти до сигурност.

7. Виртуална реалност

Технологията за виртуална реалност (VR) предлага много възможности за управление на туризма. Тенденциите включват приложения за развлечения от висок клас, като някои от тях комбинират физически елементи като контролери или подвижни места за сядане и платформи. Спортните симулатори са все по-популярни, вариращи от виртуален бейзбол и други познати спортове до екстремни спортове като ски или сноуборд. VR позволява на туристите да “посещават” дестинация и да се разхождат безпрепятствено.

8. Internet of things (IoT)

IoT е от значение за много туристически тенденции. Наблюдаваме развитието на джаджи, оборудвани с микропроцесор и някаква форма на цифрова свързаност, което им позволява да се свързват и да бъдат контролирани от интернет или някакъв вид изскуствен интелект. IoT устройства включват системи за отопление и охлаждане, развлекателни системи и други елементи, често срещани в хотелска стая, пораждащи „интелигентни“ хотелски стаи. IoT се използва и за интегриране на услуги в обстановка за гостоприемство, например като позволява на гостите да резервират дейности (сесия в СПА центъра на хотела, плуване в басейна, тренировки във фитнес залата и т.н.) или да поискат такива неща като рум сървис или допълнително бельо чрез хъб или приложение за смартфон.

9. Здравословна и органична храна

Здравословната храна и видът на консумирания от туристи туристи са били антоними в съзнанието на много пътешественици, като празниците традиционно представляват шанс да нарушат диетата си и да се отдадат на забранени лакомства. Днешните пътешественици знаят, че вкусното и питателното не са изключителни понятия. Търсенето на отлична кухня с оглед на по-доброто хранене води до нови тенденции в туризма. Съвременният турист иска да знае, че храната, която ядат, е толкова здравословна, колкото и вкусна. Движението на органичната храна също влияе на тенденциите в туризма, като повече заведения за хранене и хотели предлагат органични възможности. Представени са и други специални диети.

10. Преживяването на клиентите

Разбира се, опитът на клиентите винаги е бил централен в туристическата индустрия. С новите технологии и непрекъснато разширяващия се набор от възможности за туристи, подобряването на клиентското изживяване никога не е било по-жизненоважно. В заключителния анализ опитът на клиентите е това, което ще направи или разбие вашия бизнес. Прецизната настройка на изживяването може да направи разлика между създаването на лоялен повторен клиент, който стимулира вашия бизнес чрез уста на уста, и този, който отпада на етапа на резервацията. Всичко от уеб интерфейса, където вашите клиенти резервират пътуванията си до последния ден от пътуването си, трябва да бъде възможно най-приятно.

11. Технология за разпознаване

Технологията за разпознаване е една от онези все по-важни тенденции за пътувания и туризъм, които започват да проникват в множество различни области. Едно от най-познатите приложения на технологията за разпознаване на често пътуващ са автоматизираните гишета на границата. Те могат да четат данните на паспорта или личната карта на пътника и да ги сравняват с лицето им с помощта на камера и технология за разпознаване на лица. Технологията за разпознаване е една от големите тенденции в туризма и в индустрията на гостоприемството, като гласовото разпознаване става все по-популярно като метод за контрол в интелигентните хотелски стаи.

Възприемането на най-новите тенденции в туризма е жизненоважно за успеха. Независимо дали добавяте IoT устройства в стаите на хотела или създавате приложение за AR, за да ориентирате клиентите си около техния град на местоназначение, никога не е твърде рано да приемете тези решаващи тенденции за вашия бизнес модел. Свържете се с Travel Academy и направете своята безплатна консултация. Ние ще Ви съдействаме с избора, внедряването и управлението на технологиите във вашите бизнес процеси.

Предпочитания за поверителност
Travel Academy използва „бисквитки“ и други данни, за да предоставя, поддържа и подобрява услугите и рекламите си. Ако приемете, ще персонализираме съдържанието и рекламите, които виждате, въз основа на активността ви в услугите ни (като например Събития, HUB, Блог и др). Имаме и партньори, които измерват как се използват услугите ни. Кликнете върху „Политика за поверителност“, за да прегледате опциите, които имате.