/  Новини   /  Екатерина Христова: „Вярвам в българската гостоприемност, но липсва сътрудничество в туризма“

Екатерина Христова: „Вярвам в българската гостоприемност, но липсва сътрудничество в туризма“

Екатерина Христова e разказвач на бизнес истории. Истории, които помагат за популяризиране на всяка дестинация. С последните си проекти, тя се стреми да помага за представяне на всеки вид бизнес, именно чрез неговата мисия, споделени ценности и култура.

Екатерина е посланик на гостоприемството и бранд мениджър в IB Park Hotels. В днешното интервю, тя разкрива какво се крие зад гостоприемството в туризма, защо меките умения са важни за всеки туристически бизнес и какви са нейните съвети към българския туризъм.

👉  Може да научите повече от Екатерина Христова по време на лекцията й на тема „Гостоприемството и силата на „меките умения“ в туризма“ на 5.04., от 10:30 до 11:30 часа, в зала HoReCa.

Каква е ролята на бранд-посланика в туризма?

За мен всеки, който споделя или разказва нещо за продукт, услуга или преживяване, свързано с определено място, бизнес или марка се превръща в бранд-посланик. В този смисъл, всяка туристическа организация би трябвало да има като приоритетна задача изграждането на позитивни емоционални взаимоотношения и подкрепа от съмишленици, което е гаранция за искрени и уникални истории, разказани от автентични бранд-посланици.

Гостоприемен ли е българският туризъм? 

Аз вярвам в българската гостоприемност. Искрената грижа за госта, като част от традиционното ни домашно възпитание, със сигурност е нещо, което ни отличава като нация. За съжаление, в продължение на доста време, българският туризъм беше позабравил, че гостоприемството може да бъде конкурентно предимство и част от националната ни туристическа реклама.

Добрата новина е, че през последните години все повече български предприемачи в областта на туризма изграждат пазарната си стратегия върху основите на гостоприемството.

Това, което не ни достига, са повече съвместни усилия и ефективно сътрудничество между бизнес, администрация и местна общност в посока развитие на дестинации, вътрешен туризъм и международна реклама на страната ни като целогодишна дестинация и възможности за уникални преживявания във всеки тип туризъм.

Какво не знаем за „меките умения“ в туризма? (какво ще научим по време на вашата презентация)

Оценката на гостите зависи най-вече от отношението, което са получили по време на своето туристическо преживяване. И тук от съществено значение са съпричастност, любезност, уважение, общуване. Емоционални лични умения, изразени по подходящ и персонализиран към всеки гост начин.

Най-важната характеристика на така наречените меки умения е това, че те също се учат и надграждат.

Емоционалната интелигентност, която характеризира отношенията на човека в среда, може да бъде развивана и усъвършенствана. Това включва и умения като: способност да се осъзнават не само собствените, но и желанията и мотивацията на другите хора, работа в екип, управление на времето и лидерски качества.

Целта на моята презентация по време на Travel Academy е да покажа реални резултати от практиката и до какво води развитието на меки умения на екипа.

Ще представя примери от програмата за обучение на екипа на IB Park Hotels и положителните ефекти като ангажираност на персонала, овладяване на конфликти, изграждане на лоялност, положителен имидж и пазарно развитие.

Върху какво трябва да наблегне българският туристически бизнес през 2019 г.?

Развитие на целогодишния туризъм в България. Страната ни разполага с уникални природни и културно-исторически ресурси, както и с нереализиран потенциал за развитие на множество форми на туризъм. За съжаление липсва последователна стратегия и фокус върху развитие на вътрешния туризъм.

Има нужда и от препозициониране и ребрандинг на българския туризъм от евтина, двусезонна ваканционна дестинация към забележително място, където за кратко време (поради малките разстояние и богатството на ресурси) може да се осъществят уникални и различни по вид туристически преживявания.

Ако трябва да отбележа най-важната предпоставка тази промяна да се случи, то това е сътрудничество. Необходими са съвместни и координирани усилия от страна на туристическия бизнес, сдружения и организации, държавна администрация и местна общност във всяка дестинация.

Когато развитието на туризма е обществен приоритет, това е предпоставка за качествени промени, въвеждане на стандарти и практики, които да отговарят на нуждите и да надхвърлят очакванията на туристите.

👉  Може да научите повече от Екатерина Христова по време на лекцията й на тема „Гостоприемството и силата на „меките умения“ в туризма“ на 5.04., от 10:30 до 11:30 часа, в зала HoReCa.