/  Новини   /  Как интериорният дизайн може да подобри туристическото преживяване? – Интервю с Мая Йорданова
Maya-Yordanova-1200x628

Как интериорният дизайн може да подобри туристическото преживяване? – Интервю с Мая Йорданова

Преживяването на едно пътуване не започва със слизането от самолета, а още при разглеждането на възможността за реализацията му. Как интериорният дизайн може да подобри цялостното туристическо преживяване – това ще ни разкаже Мая Йорданова по време на VI годишна конференция на Travel Academy.

Мая е един от основателите на MoVe Architects, компания с фокус върху дейности свързани с архитектура, строитество и управление на проекти. Компанията се състои от млади и доказали се специалисти в сферата на архитектурата и дизайна, като всички те търсят предизвикателство и преживяване в работата и проектите си.

👉 Може да научите повече по време на лекцията на  Мая Йорданова на тема „Интериорът като начин да привлечем нови клиенти“ на 5.04., от 11:00 до 11:30 часа, в зала HoReCa.


Какво не знаем за ролята на интериора в цялостното туриситческо преживяване?

Ако гледаме на интериора не като на мебели, под, стени и таван, а като на нещо което се преживява, което създава емоция и връзка с мястото, то ролята му в туристическото преживяване не е за подценяване.

Да създадеш място, на което хората искат да отидат и да останат, не е задължително скъпо или сложно, но със сигурност изисква внимание към детайла и осъзнаване на основни принципи за успешното реализиране на един проект.

С какви лесни стъпки хотелиерите могат да подобрят туриситческото преживяване чрез интериора?

Най-добрият подход според мен е да се доверят на професионалист, няма универсално решние, което да дава добър резултат за всяко туристическо преживяване. По този начин всяко пространство се получава различно, предизвиква различна емоция и оставя у гостите уникало усещане за точно това конкретно място.

Посочете примери за чудесен интериорен дизайн в хотелиерството, на които се възхищавате.

Възхищавам се на хотели с традиция, с отношение към детайла във всеки аспект на турстическото обслужване. Такъв за мен е например хотел Софител във Виена, посещавала съм го като студент по архитектура като пример за сградите на Жан Новел.

Впечатляващото тук е, че освен изключително запомнящия се интериор, има цялостна конпецпия за това това към кого е адресиран той – хора, които пътуват много по работа и искат да се чустват в известна степен удома си в хотелската си стая. Това е постигнато дори чрез малки детайли като аромати в общите коридори и цветово решение на обзавеждане на стаите.

Какво още ще научим по време на Вашата лекция?

По време на лекцията ще ви върнем назад във времето, за да видим какви примери имаме в история на архитектурата и как ние архитектите подсъзнателно въздействаме на сетивата ви. Ще разгледаме частни примери на това как да се трансфорнима едно пространство, така че да отговаря на емоцията и функцията която то следва и не на последно място какво финансово изражение има това към инвеститора.


👉 Може да научите повече по време на лекцията на  Мая Йорданова на тема „Интериорът като начин да привлечем нови клиенти“ на 5.04., от 11:00 до 11:30 часа, в зала HoReCa.

Още интервюта с лицата на Travel Academy VI: