Corporate Travel of Tomorrow: Идва ли голямата промяна?

Работна дискусия. Значението на бизнес пътуванията за оцеляването на туристическите агенции все повече нараства. Модератор: Весела Меламед

  • 31.03.17 - Втори ден
  • 13:30 - 14:15
  • Зала 3

Тенденции в обслужването на корпоративните пътувания

Значението на бизнес пътуванията за оцеляването на туристическите агенции все повече нараства. Този сегмент клиенти е изключително взискателен, но от друга страна се оказва най-устойчив към негативния тренд за „заобикаляне” на туристическата агенция. Затова е важно да познаваме и да сме подготвени технологично за последните тенденции, свързани с корпоративните пътувания.

Бистра Тошева

Бистра Тошева има 20-годишен опит в сферата на туристическата индустрия. В момента изпълнява длъжността Търговски директор за България на глобалната резервационна система SABRE. Предишният й опит е свързан изцяло с продажбите в авиационния бранш – първоначално като IATA сертифициран агент в туристическа агенция, а по-късно като мениджър продажби в представителството на чужда авиокомпания. Има магистърска степен по “Международен Туризъм“ и по “Счетоводство и контрол“.

Очаквания в Рент а кар индустрията през 2017 г.

С всяка година туристо-потока към България се увеличава, като през миналата година постигнахме висок растеж на краткосрочните наеми на автомобили. При всички положения продължаващите тежки събития, а и не малкото тереростични атаки в съседна Турция, накараха голям брой туристи да потърсят ново място за своята почивка. Пазарът на рент а кар услугата в нашата страна е доста свит и като цяло е силно зависим от броя туристи посещаващи ни. С оглед на гореизложеното нашите очаквания са за много силен сезон, по подобие на миналогодишния. За съжаление при дългосрочния рент а кар (или както е по-известен оперативен лизинг), нещата не стоят по-същия начин. Дестабилизираната политическа обстановка и липсата на нормално функциониращо правителство, както и нововъведния „Данък уикенд“, доведоха до свиване на пазара. Несигурността в политическия живот, както и неяснотата как и кога се прилага новия данък, накара доста от компаниите да проучат различни възможности за промяна на политиката си за служебните автомобили. Не малко компании се отдръпват от услугата, а други отлагат подмяната на автопарка си, като се надяват ситуацията да се стабилизира и всичко около новата такса да бъде изяснено. През 2017 година нашите очаквания са строго обвързани с политиката и с надеждата, че ще имаме стабилно правителство, което ще успокои всички в бизнеса и ще позволи нарастване на търсенето на дългосрочни наеми.

eSky: Тенденциите вече са очертани. Въпросът е с каква скорост те ще се случват в бъдеще.

И през 2017та година корпоративният сегмент на пътуванията ще продължи да се развива с бързи темпове.
До преди няколко години бяхме свикнали да свързваме бизнес пътуванията основно с по-високия ценови сегмент, пътуване в по-висока класа и с редовни авиокомпании. С все по-силното навлизане на low cost компаниите, обаче, те започват също да набират популярност сред пътуващите по работа. Все повече се ценят бързите и директни връзки, защото „времето е пари“.
В същия момент, бизнес клиентите продължават да имат все така високи изисквания към обслужването – искат персонална, бърза и качествена консултация. Остават и по-лоялни от крайните клиенти.

Златин Младенски:

След бакалавърска степен по Туризъм в УНСС, завърших и магистратура по Финанси в същия университет. Професионалният ми опит е свързан основно с туристическия сектор, като започнах професионалния си път в хотел Хилтън, в отдел „Банкетни зали“, след това преминах през Bulgarian VIP Tours и Премиер Турс, където работих в отдел „България“. След кратко излизане от Туризма за около година, продължих развитието си като Sales и Account Executive в Travel Store Maker. От 3 години и половина ръководя Отдела за обслужване на бизнес клиенти на туристическа агенция eSky. Стартирайки от нулата, в момента отделът обслужва повече от 150 фирми от България, сред които някои от водещите компании в IT сектора, фармацията, автомобилната и хранително-вкусовата индустрия.

Бизнес пътувания или уеб срещи?

Новата роля на туроператорите - посредниците стават консултанти.
Терористични актове и сигурност на пътуващите. Управление на риска.

Димитрина Горанова:

Димитрина Горанова е с повече от 10 години опит в туризма, през които работи в някои от най-големи туроператорски компании в България. Управлява Хепи Тур Груп още от стартиране дейността на фирмата в България през 2012 година. Хепи Тур Груп е дъщерно дружество на най-големия румънски туроператор Happy Tour и представител на една от четирите най-големи глобални травел мениджмънт компании - FCM Travel Solutions. Основният фокус на фирмата е организиране на корпоративните пътувания и мероприятия на местни и международни компании. За висококачествено обслужване на своите клиенти Хепи Тур залага на екип от професионалисти, внедряване на високи технологии, персонален подход към нуждите и изискванията на всеки клиент, анализ на разходите за пътувания и консултиране относно тяхното управление.

Новите бизнес потребители

Начинът, по който бизнес потребителите купуват самолетни билети и пътуват, ще се промени напълно в рамките на следващите 10 години. Цифровизацията и Big Data ще променят драстичност "пейзажа" на авиокомпаниите.

Alexander Tolweth

Alexander Tolweth е част от екипа на Lufthansa в продлъжение на 15 години като от Февруари 2014 заема длъжността Регионален мениджър за България, Македония и Косово за Lufthansa и Austrian Airlines.
След като завършва образованието си в областта на икономиката и туризма в Германия, Англия и Франция, Алекс заема различни позиции в Lufthansa, включително в областта на global Key Account Management, Network Planning и Pricing. Преди да се премести в България, той работи като Head of Sales UK & Ireland в Lufthansa Group.
В свободното си време обича да опознава България с жена си и двете си дъщери или да се отправя на по-далечни пътувания до нетрадиционни дестинации. Алекс също така обича да играе футбол и да кара ски.

По-тясно сътрудничество в туристическите агенции и наблягане на „отмяна на пътуване“ , „автоасистънс“, „годишна застраховка“ – Непознати продукти все още за нашия пазар

Разширяване на портфолиото от продукти и изготвяне на специални продукти за големи клиенти - tailor made. Изнасяне на задълженията по застраховане от туристическите агенции директно към тяхните корпоративни клиенти - чрез промо код, афилиейшън код и др.
Корпоративно застраховане и привличане на партньори с изградена мрежа от клиенти.

Адриана Ангелова е пример за това, че веднъж започнеш ли работа в туризма, е невъзможно да смениш бранша!

Тя започва пътешествието си едновременно в УНСС, специалност Туризъм, и в туристическа агенция ”Орбита”. През 2001 се преориентира към хотелиерския бизнес, в който е и до днес. Преминавайки през различни позиции, Адриана оглавява отдел Продажби на Хилтън София, а в последствие ръководи и същия отдел на Хилтън в Букурещ, Румъния. 16-те години опит с веригата Хилтън и донася възможността да бъде част от една уникална организация и култура с иноваторски подход и мислене. Всекидневен приоритет са търсенето на най-бързия и качествен начин за посрещане на нуждите на корпоративните пътуващи, винаги много динамични и взискателни. Изиграла е основна роля в организирането на неповторими по рода си мероприятия като откриването на Хилтън София, Хелоуин бала на холивудската звезда Итън Хоук в Букурещ, множество различни инициативи с благотворителна насоченост. От началото на 2017, Адриана работи за Bt Hotels Collection, оглавявайки отдел Продажби и Маркетинг, отговорен за приходите на 7-те хотела във веригата.