Ролята на маркетинг професионалистите в туризма през 2020

Бързите темпове на развитие на технологиите вляят пряко върху нуждите на туристите, което означава че маркетолозите трябва да са една крачка напред всеки път, слушайки клиентите си и изпращайки правилните послания, които клиентите им търсят. А не тези, които бранда смята че трябва да изпраща. Подобна промяна в информираността и мисленето на потребителите означава, че маркетолозите, които изпращат имейли с “шок оферти” изостават много, защото не слушат аудиторията, която се опитват да ангажират. Именно тук се появява огромната пропаст между туристическите агенции и “новите клиенти” – доверието е критично ниско и конверсията почти не съществува.

Нуждите, интересите, поведението на туристите – всичко това трябва да бъде добре анализирано и разбрано от маркетинг екипите на туристическите агенции. Това вече не означава просто да събираме данни с предпочитанията на клиента – трябва да се погледне много по-дълбоко от това. Потребителите имат нужда от убедителна причина за да изберат даден продукт или услуга, както и да вземат информирано решение. Именно тук се крие изграждането на доверие между клиента и бранда, във време в което лоялността е по-ограничена от всякога.

През 2018 г. по време на петото издание на годишната конференция на Travel Academy направих лекция на тема “Бизнес интелигентност за ефективно управление”, в която частично засегнах маркетинг автоматизациите и събирането на данни. Ето, че на прага на 2020 г. виждаме каква огромна роля ще изиграе една добре конфигурира маркетингова автоматизация, която може да помогне на туристическите агенции да се откроят от клиентите. Тези интелигентни инструменти ще помогнат на бизнеса да събере много по-качествени данни, чрез които да разбере по-добре потребителите си и аудиторията, към която се цели. Разбира се, маркетинг автоматизацията не е ключа към успеха през 2020. Дори бих казал, че неправилно подредената стратегия и лошо изпълнение на кампаниите може да окаже сериозно негативно влияние в отношенията бранд – потребител.

Да се целите в добрата автоматизация не означава да игнорирате човешкия фактор.

Да автоматизирате не означава, че ще имате по-малка нужда от служители или от маркетинг професионалисти. Напротив – автоматизацията е инструмент, чрез който може единствено да се подобри ефективността на работата както на маркетинг отдела ви, така и в реализираните продажби. Персонализацията в днешно време е изключително “постна” без правилните данни и много често се случва да подаваме съдържание към потребител, който въобще не се интересува от това. С богата информация на една ръка разстояние, маркетолозите не трябва да пренебрегват физическите действия и намерения на клиента. Необходимо е да се работи в тандем, така че в крайна сметка да се обогатяват данните и да се достигне до една по-задълбочена идея за това къде ще е следващото пътуване на клиента. Следващата стъпка е просто да се предостави релевантната информация свръзана с пътуването – блог, видео, идеи, съвети … всякакви форми на съдържание.

Всеки клиент има своите уникални желания и нужди, затова трудно можем да унифицираме кой подход е правилен и кой не. Добрите практики идват след множество тестове, анализи и стотици часове труд. За съжаление не можем да се водим и от добрите практики на Запада, тъй като аудиториите са много различни, но можем да се опитваме да адаптираме всяка добра идея (не да копираме!). Наближава новата 2020 година – туристите започват да изследват следващата си дестинация за почивка, екскурзия, круиз или вкусно хапване. Всички туристически агенции в България използват идентичен подход и създават огромен маркетингов шум, през който е ноебходимо Вашата история да изпъкне.

Развивайте ефективно маркетинг посланията си, обещавайте истини, събирайте данни, тествайте, анализирайте. Следвайте бизнес стратегията си, но позволете на маркетинг специалистите да я адаптират и направят възможна.

Related Posts

Предпочитания за поверителност
Travel Academy използва „бисквитки“ и други данни, за да предоставя, поддържа и подобрява услугите и рекламите си. Ако приемете, ще персонализираме съдържанието и рекламите, които виждате, въз основа на активността ви в услугите ни (като например Събития, HUB, Блог и др). Имаме и партньори, които измерват как се използват услугите ни. Кликнете върху „Политика за поверителност“, за да прегледате опциите, които имате.