Застраховай дестинация България – Маркетинг 3.0

DestinationInsurance

След по-малко от два месеца навлизаме в т.н. зимен сезон, тъй важен и тъй непредсказуем, за всички субекти участващи в него. Бизнесите свързани с туризма все още се чудят дали да отворят, изчисляват вариантите при различните сценарии, но все още нямат решение, как да продължат. Сигналите от големите Европейски туроператори за зимен сезон липсват. Местните власти се опитват да помагат, но възможностите им са силно ограничени.

От друга страна туристите ще разчитат на решение в последната минута спрямо ситуацията в определената дестинация или район.

На ход е държавата. Възможно ли е държавата в лицето на Министерство на туризма да действа смело? Възможно ли е Министерството на Туризма от една страна да подкрепи туристическата индустрия, от друга страна да даде ясен сигнал на българския и чуждестранен турист за сигурност, като междувременно има възможност  да изсветли на 100% всички настанявания?

„Застраховай дестинация България срещу COVID-19“

Идеята зад посланието е Министерство  на Туризма да реализира своите функции и да застане смело зад българския туризъм, като подкрепи както бизнеса, така и туриста. Няма ли да е по-добре, ако българските туристи и тези пристигащи в България знаят, че имат гарантирана сигурност от най-високо държавно ниво? Всеки един турист, който се настанява в България може да бъде покрит срещу риска от принудително поставяне под карантина, прекъсване на пътуването или отмяна на пътуването поради COVID-19. Всичко това може да бъде реализирано директно, чрез ЕСТИ, а в същото време Министерство на Туризма би имало уникалната възможност, чрез съдействието на самия турист да изсветли всички „нелегални“ настанявания в хотелите и всички останали места за настаняване в страната.

Ако туристът знае, че настанявайки се в някъде в България се ползва със защита от държавата под формата на застраховка и че тази застраховка е валидна само, ако той е бил регистриран в ЕСТИ от страна на хотелиера, то тогава натискът за изсветляване на скритите обороти от хотелите би дошъл не от страна на местната власт, а директно от крайния потребител.

Една бъдеща защита от името на Министерството би могла да включва:

  1. Възстановяване на разходи при заразяване с COVID-19 непосредствено преди туристическо пътуване
  2. Възстановяване на разходи при прекъсване на туристическо пътуване за оставащия период.
  3. Поемане на разходи при принудително карантиниране

Колко ли би струвало това на Министерство на туризма?

Дори да струва 5 – 10 млн. лв. на сезон, като се има предвид, че към момента няма голям смисъл от  реклама в досега познатия ѝ вид, то пренасочването на част от разходите за реклама и маркетинг към една програма за активна защита на потребителите би имала двоен ефект: от една страна популяризиране на България като сигурна и надеждна дестинация и от друга изсветляване на скритите обороти и нощувки на местата за настаняване в страната.

Време е за смели и непопулярни действия и решения!

Предпочитания за поверителност
Travel Academy използва „бисквитки“ и други данни, за да предоставя, поддържа и подобрява услугите и рекламите си. Ако приемете, ще персонализираме съдържанието и рекламите, които виждате, въз основа на активността ви в услугите ни (като например Събития, HUB, Блог и др). Имаме и партньори, които измерват как се използват услугите ни. Кликнете върху „Политика за поверителност“, за да прегледате опциите, които имате.